Het nieuws

schuddende hond 26 juli 2018

De dieren hebben het zwaar door de hitte en droogte; zo kun je ze helpen

We drinken liters water extra en zetten ’s avonds de ramen tegen elkaar open, we zijn voorzichtig met open vuur buiten en houden op die manier onszelf en de omgeving veilig met deze warmte en droogte. Nu nog even de dieren wat extra aandacht geven, want zij hebben ook last van de warmte en de droogte. Dit kun je doen voor je hond, kat, konijn, de vogels en egeltjes.
Maar hoe merk je of een dier het te warm heeft? “De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open”, meldt de Dierenbescherming.

Koele plek en vers drinkwater

“Wanneer het dier het te warm heeft, kun je hem het beste naar een koele plek brengen en zorgen voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken. Doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.”

Lekker zwemmen

Met een hond die het leuk vindt kun je lekker gaan zwemmen, daar knapt je vietvoeter vast van op. Heel belangrijk is dat je het asfalt nu niet opzoekt. Dat wordt echt veel te warm. En heb je een hond die veel last heeft van de warmte: zorg dan dat je vroeg in de ochtend gaat lopen en wat later op de avond. Tussendoor kan je dan een korte plaspauze houden met ze. Het spreekt voor zich om geen honden in je auto achter te laten. Maar ga ook niet fietsen met je hond.

Honden en katten

Honden koel je af door te gaan zwemmen of speciale koelproducten te kopen, zoals een koeltemandje of koelte-halsband. Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème.

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft.

Konijnen en knaagdieren

Ook konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn gewend om in de natuur in een koel hol onder de grond te zitten. Alles boven de 24 graden is te warm voor deze beestjes. Dierenbescherming: “Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten).”

“Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het diertje er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.”

Dit kun je ook doen voor knaagdieren zoals cavia’s, ratten en hamsters.

Egeltjes

Vooral egels hebben het zeer moeilijk met de droogte. “Ze kunnen nu niet makkelijk water vinden en moeten daarvoor aan de wandel. Dan worden ze toch helaas vaak aangereden. En veel egels die nu gevonden worden, zijn uitgedroogd”, vertelt Mechtild Stavenuiter, de voorzitter van stichting Dierenhulpverlening Woerden aan indebuurt.

“De egels kun je helpen door een schoteltje met water (géén melk!) neer te zetten op de grond. En wat droge kattenbrokjes.”

In het kort:

Dus, beste mensen, zo helpen we de dieren in Helmond de hitte door:

  • Schoteltje water en kattenbrokjes voor egeltjes op de grond zetten
  • Wat hoger waterbakjes voor de vogeltjes ophangen
  • Koelelementen met doek erom in het konijnenhok dat je elke dag schoonmaakt
  • Honden niet op het asfalt laten lopen en wel op een natte handdoek laten liggen

 

Bron: indebuurt.nl

Alle nieuwsberichten