Het nieuws

Echte dierenliefde 20 september 2018

Echte dierenliefde – of toch niet?

Dieren die hun baasjes beschermen, troosten of verzorgen: af en toe komen er de mooiste verhalen voorbij. Ontzettend schattig natuurlijk, maar in hoeverre doen ze dat nou bewust?

Vorig weekend zagen we hoe een hond zijn gewonde baasje zo fel verdedigde dat hulpverleners niet bij haar konden komen. Er waren vier agenten en heel wat trucjes voor nodig voor de hond zich liet vangen.

Op social media delen we maar al te graag filmpjes van dieren die iets opmerkelijks, liefs of grappigs doen. Vooral als het dier in kwestie zijn liefde voor de mens of een andere diersoort lijkt te uiten. Soms is dat oprechte affectie, soms lezen wij mensen er iets teveel in, vertelt Eline Teygeler, gedragstherapeut voor dieren bij Tinley.

Oscar de kat waakt bij stervende patiënten

In een Amerikaans verpleeghuis voor demente bejaarden wist huiskat Oscar al meer dan honderd sterfgevallen te voorspellen. Zodra hij bij een patiënt op bed springt, weet het personeel dat ze de familieleden maar beter kunnen gaan inlichten. Want keer op keer als Oscar plaats nam bij een patiënt was deze binnen een dag overleden. Teygeler: “Er moet dan iets veranderen in onze ademhaling en geur, wat de kat waarneemt en waardoor hij anders gaat reageren.”

Maar wil de kat deze patiënten dan troost bieden? Oscar staat niet bekend als een sociale kat en van de springlevende bewoners wil hij niks weten. Waarom waakt hij dan wel zo trouw bij stervende patiënten? Teygeler: “Het kan zo zijn dat als mensen bijna overlijden ze heel rustig zijn en dat het een prettige plek is om te gaan liggen. Maar ook gezonde mensen kunnen natuurlijk stil liggen, dus het blijft heel opmerkelijk dat deze kat juist bij mensen kruipt die nog maar enkele uren te leven hebben.” De ware motivaties van Oscar zullen we nooit weten, maar feit blijft dat zijn gave heel bijzonder is en hij de patiënten en hun nabestaanden veel troost biedt.

Hond troost huilend baasje

Veel hondeneigenaren hebben het al eens meegemaakt hebben: zit je op de bank een goed potje te huilen, komt je hond een kijkje nemen of springt zelfs bij je op schoot. Teygeler: “Honden kunnen aanvoelen of iemand verdrietig, angstig of boos is. Je weet nooit helemaal zeker of een hond dan naar je toekomt omdat hij daar zelf zin in heeft of dat hij het puur voor jou doet. Maar we weten wel dat honden sociale dieren zijn en dat ze emoties kunnen lezen.” Of de hond dan actie onderneemt, ligt echt aan het dier zelf. Want net als bij mensen geldt: de ene hond is de andere niet. Teygeler: “Als je een hond hebt die erg op mensen gericht is, kan het zeker zijn dat hij dan even bij je komt.”

Liefdevolle reünie met een leeuw

In 1969 zagen Anthony en John dat er in het Londense warenhuis Harrods een leeuwenwelp te koop werd aangeboden. Het dier zat er in een kleine kooi verloren bij. Ze kochten hem, noemden hem Christian en namen hem mee naar huis, waar de leeuw groeide als kool en als snel te groot werd. Dat was te verwachten, want een leeuw als huisdier is sowieso een slecht idee. Anthony en John brachten Christian naar een nationaal park in Kenia en lieten hem vrij.

Een jaar later keerden de mannen terug naar het park. De leeuw zou hen niet meer herinneren kregen ze te horen, maar het tegendeel bleek waar. Toen Christian zijn oude verzorgers zag, kwam hij enthousiast op ze af en werd er flink geknuffeld. De beelden, voorzien van een emotioneel muziekje, lieten vele kijkers een traantje wegpinken, want dat is toch wel enorm zoet, zo’n grote leeuw die zich gedraagt als een blije puppy.

Teygeler: “Omdat ze de leeuw van jongs af aan gekend hebben en hij bij hen is opgegroeid, weet het dier nog heel goed wie zij zijn. De mannen hebben hem niks aan gedaan en goed voor eten gezorgd, en dat is de leeuw bij gebleven. Leeuwen hebben ook emoties en het weerzien met iemand waar je een sociale relatie mee hebt opgebouwd, zorgt er voor dat ze zich blij voelen.” Oprechte affectie dus.

Het jaar daarop keerden Anthony en John nogmaals terug en weer zagen ze Christian. Dit was nu een volwassen leeuw, die nog één avond met ze heeft doorgebracht en daarna de wildernis in trok en zijn eigen pad volgde. Sindsdien hebben ze hem nooit meer gezien.

Hond beschermt zwangere vrouw

Veel zwangere hondeneigenaren merken op dat hun hond beschermend gedrag vertoont en niet meer van hun zijde wijkt. Teygeler: “Ik hoor van veel mensen dat hun hond of kat zich anders gaat gedragen als hun baasje zwanger is. Er is nooit onderzoek naar gedaan, dus met zekerheid kunnen we er niks over zeggen, maar ik denk dat dat heel erg met geuren en hormonen te maken heeft. Net zoals honden bij mensen die suikerziekte krijgen en hypo krijgen dat al eerder signaleren dan de patiënt zelf. Dat heeft ook te maken met geuren.”

Maar als een hond die zwangerschap in de smiezen heeft en veel om je heen hangt, wil hij dan de baby beschermen? Teygeler: “Ik denk niet dat de hond de link met de komst van een klein kindje legt. Wat er gebeurt is dat de hond merkt dat er iets verandert is en zijn baasje anders ruikt. Als je dan een hond hebt die in aanleg waaks en beschermend is, dan kunnen ze extra goed op je gaan letten.”

Kat als brandalarm

Er zijn door de jaren heen meerdere verhalen in de media verschenen over katten die hun baasjes hebben gered van een koolmonoxidevergiftiging of vuurzee: de kat krijste ’s nachts de boel bij elkaar of sprong op bed, om de slapende mensen wakker te maken. Eenmaal wakker had het baasje door dat er brand was en kon op tijd het huis verlaten worden. Is de kat werkelijk een reddende engel, zoals de krantenkoppen ons doen geloven? Of is er iets veel simpelers aan de hand?

Teygeler: “Een kat ruikt iets afwijkens, voelt aan dat het onveilig is en heeft allang geleerd dat de eigenaar er voor kan zorgen dat de deur open gaat. Vraagt de kat daar vaker om of is dit echt heel afwijkend gedrag? In dat laatste geval zou je toch denken dat de kat echt heel bewust de eigenaar wakker maakt. Maar of dat puur uit eigenbelang is of dat de kat ook de mensen wil waarschuwen, is niet duidelijk.”

Mocht er een goed functionerend kattenluikje aanwezig zijn en je kat maakt je alsnog wakker als het dak in de fik dreigt te gaan, dan weet je dat hij het beste met je voor heeft.

 

Kita van Slooten

Bron: rtlnieuws.nl

Alle nieuwsberichten