Het nieuws

13 februari 2017

Honden Café

‘Mensen komen van heinde en verre naar Lille’

Kattencafe’s zijn er in zo een beetje elke grote stad wel te vinden. Maar een kroeg waar honden de baas zijn? Dat is een unicum. In Europa is er wel geteld één hondencafé. In café Le Waf in Lille, nét over de Franse grens, zijn de grootste mensenvrienden de baas.

Met een enthousiaste beweging scheurt hond Marley de verpakking van zijn cadeautje. De kruising tussen een Border Collie en een Golden Retriever is jarig, en ter ere van zijn eerste jubileum is er een heus pannenkoekenfeestje. In het cadeautje zit een fonkelnieuw speeltje. Gelijk wordt het door de acht andere viervoetige bewoners van Le Waf ontvreemd. Er wordt ‘happy birthday’ ingestart. Iedereen is een beetje jarig.

Het eerste hondencafé van Europa is een geesteskind van de pas 25-jarige Ophélie Poillon. Ze heeft rechten gestudeerd, maar haar liefde lag toch meer bij de natte neuzen dan bij de advocatuur. ,,Iedereen verklaarde me voor gek”, lacht ze terwijl ze de kleine Kiki een feesthoedje op probeert te zetten. ,,Maar ik ben dol gelukkig. En het wordt steeds en steeds drukker.” Zo’n drie maanden is het café open, en vooral in het weekend is even bellen om te reserveren aan te bevelen.

Het principe is simpel: negen honden bepalen wat er gebeurt in het gezellige café in een vervallen wijk in Lille. Alpha-hond Wookie is de baas. Maar zelfs de meest stoere hond heeft ongelukjes; tegen het eind van de middag moet de ‘pack leader’ een plasje doen, en zet hij middenin de kroeg de sluizen even open. Oeps. Nog voor hij is uitgeplast, staat het personeel al klaar met een emmertje.

Drinken is gratis; bezoekers betalen per uur. En als er pannenkoeken zijn (op een hondenverjaardag of gewoon omdat ophélie daar zin in heeft) zijn die onbeperkt op te smikkelen voor een kleine vergoeding. Een bezoeker die een dampende pannenkoek op schoot heeft, kan zich verheugen op extra aandacht en een aantal natte neuzen die maar wát graag een hapje lusten.

De vloer ligt bezaaid met piepende speeltjes en touwen om op te knabbelen. In de hoek ligt een pup van slechts een paar maanden oud tevreden te soezelen. Zijn de honden tevreden? ,,Ja”, vindt Ophélie. Vier van de honden zijn van haar, twee van haar medewerkers en de rest komt uit het asiel. ,,Moeilijk plaatsbare honden”, legt ze uit. ,,Op deze manier proberen we ze onder de aandacht te brengen.” Met succes, want Kiki is inmiddels gereserveerd: volgende week komt het nieuwe baasje de mini-keffer ophalen. Naar een warm mandje.

En Misschien kunnen we binnenkort ook in Nederland naar een hondencafé. ,, Dat zou mooi zijn”, droomt Ophélie hardop. ,,Het wordt hier steeds drukker. Mensen komen van heinde en verre, en zelfs uit Nederland, naar Lille toe. Ik zou wel willen uitbreiden, en misschien wel de grens over.”

 

Bron: Telegraaf

Alle nieuwsberichten