Het nieuws

2 februari 2017

(Niet) Geschikt als huisdier

Leander Oonk uit Giesbeek heeft een kleine dierentuin aan huis. Nieuwe regels van het ministerie van Economische Zaken verbieden straks het houden van zijn stinkdier Milo. Dagelijks maakt Oonk samen Milo een wandeling met zijn honden. ‘Ik hoef maar het tuigje te pakken en dan weet ie dat ie mee mag. Hij gaat ook zo bij mensen op schoot liggen.’

Oonk heeft een grote kudde dieren. Van muizen, ratten, konijnen, honden tot sugargliders (een soort buideldieren). Hij gaat er mee naar bejaardenhuizen, scholen of mensen die zelf niet in staat zijn naar een dierentuin te gaan.

Verwacht wordt dat er vanaf 1 juli 2017 een lijst van 153 komt van zoogdieren die niet geschikt zijn om als huisdier te houden.

Daarnaast is er een lijst gemaakt van zoogdieren die wel geschikt zijn als huisdier. Voor alle gehouden dieren gelden wel regels voor huisvesting en verzorging.

Voor mensen die dieren hebben die op de lijst staan, komt er een overgangsregeling. Oonk: ‘Je mag ze houden totdat ze sterven. Maar ze mogen niet meer verkocht worden.’ Fokken met die dieren mag dan ook niet meer, maar dat is voor het stinkdier van Oonk niet erg: ‘Die is gecastreerd.’

Alle nieuwsberichten