hond zee zwemmen nieuwjaarsduik 3 januari 2019

Nieuwjaarsduik met je hond: doen of laten?

De nieuwjaarsduik is inmiddels een traditie geworden voor veel Nederlanders (al dan niet met Unox-muts). Steeds vaker nemen mensen hun hond mee voor zo’n duik. Is dat wel verstandig?

Verzekeraar Reaal waarschuwt hondenbaasjes om niet zomaar met hun viervoeter in het water te springen. “Niet alle rassen zijn goede zwemmers of kunnen even goed tegen de kou”, zegt manager Reaal Dier&Zorg Cynthia Jensma.

Voorbereiden

Ze raadt mensen dan ook aan om zo’n duik even te overdenken. “Denk aan punten als: is mijn hond wel een zwemmer, wat is de watertemperatuur, is het niet te druk? Zorg dat je goed voorbereid bent, dan blijft het leuk.”

Thermoskan

Hondenkenner Martin Gaus kan de adviezen van Jensma wat ontnuchteren. “Laat je hond lekker het water in gaan, maar alleen als hij zelf wil. Houd ‘m niet vast in het water.”

Zeker honden met een dichte vacht, zoals een Newfoundlander, kunnen behoorlijk wat hebben, zegt Gaus. “De lichaamstemperatuur van honden wordt niet zoals bij mensen via de huid geregeld. De vacht werkt als een soort thermoskan, dus ze koelen niet in een keer af.”

Schrikreactie

Bovendien: het is een nieuwjaarsduik, geen baddersessie van een uur. “Mensen gaan het water in, krijgen een schrikreactie van het koude water en rennen er weer uit. Voor honden is dat niet anders. Als ze het te koud vinden, gaan ze er wel uit.”

De enige kanttekening die Gaus maakt, gaat over de grootte van je hond. “Grote honden hebben meer massa en verliezen hun warmte daardoor minder snel. Kleine honden zullen het sneller koud krijgen. En een naakthondje kun je gewoon beter niet in het water laten.”

 

Bron: EditieNL

Alle dierennieuws berichten