artikel rtl ontstressen 18 oktober 2018

Ontstressen met dieren

Amsterdamse studenten kunnen binnenkort knuffelen met puppy’s om van hun tentamenstress af te komen. En zij zijn zeker niet de enigen die baat hebben bij een flinke kroel- over verzorgingssessie met een dier.

Toen studenten aan de Unviversiteit van Amsterdam er lucht van kregen dat ze tijdens hun tentamenweek konden ontstressen door te knuffelen met puppy’s, ging het hard: binnen 45 minuten waren alle beschikbare plekken vol. Marloes van Wagtendonk, medewerker van de universiteitsbibliotheek en organisator van ‘de puppykamer’, kwam op het idee nadat een student bij het invullen van een enquête het puppyplan had geopperd.

Van Wagtendonk: “De student had zoiets al eens meegemaakt op een universiteit in New York en het leek ons ook een goed idee. We gaan de puppykamer twee middagen openen. Telkens voor twee uurtjes en per keer mogen er maximaal tien studenten naar binnen.” Het welzijn van de kleine hondjes wordt goed in de gaten gehouden: de baasjes zijn erbij en bureau Catvertise, dat de puppy’s vertegenwoordigt, werkt nauw samen met een gedragstherapeut.

Het idee is dat de honden, die allemaal op puppycursus zitten, beter leren socialiseren en omgaan met mensen, terwijl de studenten door het spelen en kroelen wat rustiger worden. Want de actie is niet zomaar een ludieke grap. Van Wagtendonk: “We gaan er echt van uit dat de studenten er iets aan hebben.” En dat zou zomaar kunnen, want uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid cortisol – het stresshormoon – afneemt wanneer mensen een dier aaien en er tegen kletsen.

Dat is ook de reden waarom katten, honden, paarden, cavia’s en tal van andere dieren worden ingezet om mensen emotionele steun te bieden.

Eend tegen vliegangst

Voor de andere passagiers was het even vreemd opkijken toen er een eend aan boord hun vliegtuig kwam. Het dier, genaamd Daniel Turducken Stinkerbutt, was door zijn eigenaar mee genomen om hem emotioneel te steunen tijdens het vliegen. Daniel was door andere mensen te koop aangeboden bij een garageverkoop en zo bij zijn baasje terecht gekomen.

Een nogal dubieuze gang van zaken dus. Of de eend er zelf gelukkig mee is, kunnen we hem niet vragen, maar een normaal eendenleven is het zeker niet. Volgens medepassagiers werd er zeer liefdevol met hem omgegaan en liet Daniel tijdens de reis af en toe kwakend van zich horen. De reizigers hoefden niet bang te zijn dat het gangpad halverwege de vlucht onder de eendenpoep zou komen te zitten, want Daniel had keurig een luier om zodat hij geen ongewenste boodschappen achterliet.

Win-win situatie voor honden en gedetineerden

De een zit vast in de gevangenis, de ander in een asiel. Allebei kunnen ze last hebben van gedragsproblemen. Stichting Dutch Cell Dogs begeleidt gedetineerden bij het trainen van asielhonden die vaak mishandeld zijn en daardoor aanpassingsproblemen hebben. Die trainingen helpen de honden, maar hebben ook minstens zo’n positief effect op de gevangenen.

De gedetineerden houden in een dagboek bij wat de hond geleerd heeft, wat moeilijk was, maar ook wat ze voor leuke momenten gedeeld hebben. Zo schrijft een gevangene dat hij een trucje heeft bedacht om de muilkorf om te doen bij de hond waar hij mee traint: net doen alsof het een feestneus is, dan vindt de hond het niet meer eng.

Het voornaamste doel van de Dutch Cell Dogs is om de asielhonden uit hun isolement te halen. Dat maakt dat ze beter plaatsbaar worden en dus sneller een nieuw thuis hebben gevonden. Omdat zowel de honden als gedetineerden weten wat het is om opgesloten te zitten, ontstaat er snel een band, waarbij ze het beste in elkaar naar boven halen.

Een paard als therapeut

Paarden zijn kuddedieren en daardoor letten ze van nature op het welzijn van een ander. Een paard wil de kudde namelijk gezond houden en zal voor een soortgenoot, maar ook voor een mens gaan zorgen als hij merkt dat iemand zich slecht voelt. Woorden zijn niet nodig, want paarden zijn heel gevoelig en ze voelen aan wanneer er iets speelt.

Zo kan het gebeuren dat een paard achter je komt staan wanneer je steun nodig hebt. Paarden reageren zo op iemands emotionele staat. Ook kunnen de dieren gedrag spiegelen, wat een hoop los maakt en wat de begeleidende psycholoog een hoop inzichten kan bezorgen, want paardentherapie dient altijd onder goede, gecertificeerde begeleiding te gebeuren.

De begeleider of therapeut helpt de client, maar let ook goed op of het paard stressgedrag vertoont. Het is voor het dier niet niks om spanning en emoties van een ander te absorberen. Pauzes zijn belangrijk en na een sessie kan het paard stoom afblazen door lekker rond te rennen, over de grond te rollen of een flink potje te poepen.

PTTS hond

Een hond is je maatje: iemand die blij is om te zien en graag bij je is. Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis kan een speciaal getrainde hulphond het leven een stuk makkelijker maken. Zoals elke hond heeft ook de hulphond verzorging nodig en moet deze regelmatig uitgelaten worden. Getraumatiseerde veteranen worden zo aangemoedigd weer naar buiten te gaan, maar dat is niet alles.

Een PTSS-hulphond herkent signalen van stress, zoals het trillen van een knie of een nachtmerrie. De hond is zelfs getraind om op die momenten zijn baasje wakker te maken, zodat de nachtmerrie – vaak het herbeleven van het trauma – wordt afgekapt. Zo keert voorzichtig de rust weer terug in iemands leven.

 

Bron: rtlnieuws.nl

Alle dierennieuws berichten