Huisdier & Zomer

Tips bij heet weer:
* Let op schaduw voor je hond (op het strand)
* Laat je hond niet/niet te lang in de auto zitten
* Laat je hond niet te veel activiteiten doen: geen stokken gooien/fietsen etc.
* Zorg dat er altijd vers/fris drinkwater ter beschikking is.
* Let op de kwaliteit van het zwemwater in verband met botulisme.
* Zijn de jaarlijkse vaccinaties nog op orde?
Vooral ziekte ziekte van Weil is belangrijk bij zwemmende honden. Deze ziekte wordt via ratten overgebracht en geeft ernstige lever- en nierbeschadiging. Niet zweten Honden hebben erg snel last van de warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij mensen. Honden raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen/uit te hijgen. Honden zweten ook via hun voetzolen. Probeer inspanning te vermijden bij hoge temperaturen.Je hond is wellicht nog actief genoeg, maar na een tijdje spelen met een frisbee of een bal kunnen honden oververhit raken. Dit kan leiden tot een hitteshock als gevolg van overmatige inspanning, dit komt regelmatig voor. Als dit gebeurd,maakde hond dan nat met een natte handdoeken of de plantenspuit en legde hondin de schaduw of kelder.
Mocht u het niet vertrouwen, ga dan naar de dierenarts. Wees voorzichtig met het uitlaten van uw hond op asfalt en bestrating, die in de volle zon staat. Beter is het om gras op te zoeken of een schaduwrijk gebied. Honden warmen snel op door de korte afstand van hun lichaam en het warme wegdek.
Normaal raken ze een deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen, maar dat gaat dan niet meer. Ook kan er dan blaarvorming aan de poten optreden. Laat de hond zoveel mogelijk op het gras lopen. Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Neem bij een langere wandeling altijd een fles water mee zodat u de hond onderweg wat kan laten drinken. Hond en auto in de zon Een stilstaande auto wordt in de zon erg snel heet, vaak kan dit oplopen tot 50 graden, ook al staan de ramen een beetje open.
Laat nooit de hond achter in de auto bij warm weer. Zodra de buitentemperatuur net boven de 20 graden is en de zon op de auto staat kan het al fout gaan. Ook lange ritten maken met de hond in de auto moet vermeden worden. Als het niet anders kan auto in de schaduw, onder bomen of in de carport. Ramen tegen elkaar open zetten en niet te lang wegblijven.
Als je een oververhitte hond in de auto aantreft, hond eruit, overgieten met koud water (of alcohol/spiritus) eventueel met een natte doek overdekken (let op onderkoeling). Inspanning Probeer inspanning te vermijden bij hoge temperaturen. Je hond is wellicht nog actief genoeg, maar na een tijdje spelen met een frisbee of een bal kunnen honden oververhit raken. Dit kan leiden tot een hitteshock als gevolg van overmatige inspanning, dit komt regelmatig voor. Als dit gebeurd, maak de hond dan nat met een natte handdoeken of de plantenspuit en leg de hond in de schaduw of kelder.
Mocht u het niet vertrouwen, ga dan naar de dierenarts. Uitlaten Wees voorzichtig met het uitlaten van uw hond op asfalt en bestrating, die in de volle zon staat. Beter is het om gras op te zoeken of een schaduwrijk gebied. Honden warmen snel op door de korte afstand van hun lichaam en het warme wegdek. Normaal raken ze een deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen, maar dat gaat dan niet meer.

Zwemmen
De meeste honden zwemmen graag maar je moet wel oppassen voor de mogelijkheid van botulisme. (Bij dode watervogels de hond niet laten zwemmen). Honden en andere dieren kunnen er ziek van worden, mensen krijgen huidirritatie als ze in het besmette water gaan. Ook stromingen en ‘onfrisse’ stoffen in het water kunnen in hogere concentraties voorkomen en vormen ook een gevaar. Een zwembadje in de tuin of op het balkon is de veiligste optie en je hond kan daar naar hartelust in spelen.

Hondenstranden
De zomer is weer begonnen. En wat is er nu lekkerder dan een strandwandeling maken met je hond. In het zomerseizoen zijn honden, al dan niet los of aangelijnd, niet op alle stranden van de Nederlandse kust welkom.
Hieronder vindt je een lijst van stranden waar je in de zomer wél lekker kunt uitwaaien of wandelen met je hond. Waddeneilanden Langs alle stranden van de Waddeneilanden mag je hond het hele zomerseizoen lang los rondlopen.
Noord Holland Velsen-Noord: Hier mogen honden het hele jaar los. IJmuiden: van april t/m september zijn honden los toegestaan vanaf de strandopgang IJmuiderslag tot de grens met Bloemendaal. Bloemendaal: van 15 mei t/m 15 september mogen honden los vanaf Parnassia tot aan het noordelijker gelegen naaktstrand.
Zuid Holland Noordwijk: buiten strandafgang 1 en kilometerpaal 80500 mogen honden loslopen. Scheveningen: alleen buiten het gebied tussen de haven en de Pier zijn honden welkom. Kijkduin: alleen buiten het gebied tussen de strandhoofden 26 en 29 Oostvoorne/Rockanje: tussen paal 11 en paal 11.6 en tussen paal 13.4 en paal 16 mogen honden gedurende het hele zomerseizoen los. Zeeland Domburg/Oostkapelle: de stranden Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch zijn vrij toegankelijk. Vrouwenpolder: honden zijn van 1 mei tot 1 oktober op bepaalde delen toegestaan van 8.00 tot 18.00 u, mits aangelijnd. Deze gedeelten zijn altijd duidelijk aangegeven. In overige periodes en op overige tijden mogen honden altijd loslopen, maar wel onder toezicht.