Het nieuws

vrij ivm zieke hond 17 oktober 2017

Verlof om voor zieke hond te zorgen

Een Italiaanse vrouw heeft twee dagen betaald verlof gekregen om voor haar zieke hond te kunnen zorgen. De vrouw vond dat haar werkgever haar moest doorbetalen tijdens haar afwezigheid en stapte naar de rechter. Die gaf haar uiteindelijk gelijk.

De vrouw, administratief medewerker bij de La Sapienza Universiteit in Rome, moest naar eigen zeggen wel een paar dagen thuisblijven, omdat er niemand anders was die voor haar zieke hond kon zorgen. De hond had net een zware operatie aan zijn keel gehad en moest intensief worden verzorgd.

Ze vond dat ze daarom recht had op bijzonder, of buitengewoon verlof. In Nederland heb je alleen recht op dit type verlof bij bepaalde ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een familielid of als je gaat trouwen.

Verwaarlozen bestraft

Op het niet goed zorgen voor of zelfs verwaarlozen van huisdieren staat een hoge straf in Italië. Je riskeert een jaar gevangenisstraf of een boete tot 10.000 euro. Met het gelijk geven van de vrouw, geeft de Italiaanse rechter een duidelijk signaal af.

De Italiaanse dierenrechtenorganisatie Lega Anti Vivisezione (LAV) spreekt van ‘een belangrijke uitspraak’. ,,Hierdoor wordt erkend dat huisdieren effectief deel uitmaken van de familie en dat je recht hebt op betaald verlof om goed voor hen te zorgen”, zegt voorzitter Gianluca Felicetti van de LAV.

Bron: ad.nl

Alle nieuwsberichten